El Centre d’Atenció d’Animals de Terrassa entrena gossos recuperats per donar-los en adopció com a animals d’assistència a persones sordes. Algunes d’aquestes persones ja conviuen amb el seu gos senyal, que els avisa, per exemple, quan sona el despertador, el mòbil o si truquen a la porta. Dijous passat, el Parlament va aprovar la llei que regula l’accés d’aquests animals a locals, establiments i llocs d’ús públic. Això ampliarà les limitacions que tenien fins ara les persones amb discapacitat auditiva, física, autisme o determinades malalties que són assistides per gossos ensinistrats en el seu dia a dia.
La Sònia i el Lorenzo tenen un nou membre a la família, es diu Tete i va ser seleccionat per fer de gos d’assistència perquè li agraden els sons. Segons explica el seu amo: “El gos m’acompanya, m’avisa quan sona el despertador, quan sona el mòbil, si truquen a la porta o a baix, m’avisa sempre”.

L’associació Áskal va trobar el Tete al Centre d’Atenció d’Animals de Terrassa, des d’on miren de trobar nous candidats per a aquesta tasca. No tots els gossos, però, serveixen per aquestes tasques i els tècnics d’Áskal trien animals joves, d’entre 1 i 2 anys, sense greus problemes de sociabilitat i que no tinguin por dels sorolls.

Durant sis mesos els fan l’ensinistrament d’obediència bàsica i l’específic de sons, com diu l’Anna Marquès, d’aquesta associació: “El més important és veure si hi ha un indici que els interessa el so, i a partir d’aquí ens els emportem a casa, i a casa serà on es relaxaran, s’acostumaran a nosaltres i els podrem entrenar realment i veure com són ells”.

Noticia recogida de www.3cat24.cat

El centre d’animals abandonats de Terrassa ensinistra gossos per assistir a persones sordes